Home » Ghid somaj » Adeverinta somaj

Adeverinta somaj

Dorim sa va aducem la cunostinta faptul ca angajatorul are obligatia de a emite adeverinta de somaj atata in temeiul art.34 alin (5) din Legea 53/2003 din codul muncii, cat si in temeiul normelor metodologice de aplicare a Legii 76/2002. Prin urmare, potrivit art. 34 alin (5) din codul muncii, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa justifice activitatea desfasurata de acesta.

Adeverinta de somaj va contine si date cu privire la perioada in care s-a prestata activitatea, perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul incetarii acestora, date care se verifica si se certifica de agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe baza inscrisurilor efectuate in carnetul de munca…si multe altele. Mai jos am publicat un model adeverinta somaj.

Adeverinta de somaj se verifica si se certifica in ceea ce priveste datele referitoare la baza de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, pe baza informatiilor cuprinse in declaratiile lunare privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, prevazute la titlul IX2. Contributii sociale obligatorii din Legea 571/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare, depuse de angajator, care se pun la dispozitia agentiilor pentru ocuparea fortei de munca electronic, din sistemul informatic al Ministerului Finantelor Publice.

Pentru ca aceasta adeverinta face parte din actele necesare pentru somaj, dorim sa punem la dispozitia vizitatorilor si un model adeverinta somaj.

commentscomments

  1. Ramona says:

    Buna, vreau sa va intreb ce se poate face in conditiile in care doresc sa imi depun dosarul de somaj in termen de 10 zile pentru a nu avea intrerupere dar ma lovesc de situatia in care angajatorul nu imi poate elibera adeverinta cu stagiul de cotizare pentru ca pe luna martie inca nu s-au facut “statele de plata” se vor face in 15 aprilie si totodata termenul limita de depunere a cotizatiilor e de 25 aprilie deci ei nu pot sa treaca data depunerii declaratiei si a cotizatie. Mentionez ca CIM s-a incheiat azi 1 apr. 2014 restul dosarului este facut decizia si adeverinta de vechime le-am primit iar aceasta adev de cotizare sa zic asa este facuta exceptand luna martie. Multumesc

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>